Manoma, kad Japonijos ir aplink ją esančiuose vandenynuose yra maždaug 1500 rūšių jūros dumblių, kurie jau seniai yra pagrindiniai japonų virtuvės patiekalai. Priklausomai nuo regiono ir klimato, galite rasti įvairių skonių ir tekstūrų.
Esu mitybos specialistė iš Naros (Japonija), o jūros dumbliai man yra vienas labiausiai nostalgiškų maisto produktų. Nuo mažens valgau kiekvieną dieną.
Mano velionė mama buvo didelė jo gerbėja. Jos teigimu, jūros dumbliai yra ne tik skanus ir universalus daugelio patiekalų ingredientas, bet ir padėjo išlaikyti plaukus sveikus ir tvirtus. Mano senelis visada kramtydavo kombu saldainių po ranka, ir jis man jį padovanodavo kaip skanėstą, kai tik jį pamatydavau.
Gyviausi ir tvirčiausi vyresnieji mano gyvenime, mano 99 metų teta (sausį jai bus 100!) ir mano uošviai, kuriems 95 ir 88 metai, prisiekia kasdien dubenėliu miso sriubos su wakame jūros dumblių.
Mano pirmoji maisto gaminimo instruktorė vis dar moko būdama 86 metų. Daugumoje jos receptų yra tam tikros rūšies jūros dumbliai.
Nepraleiskite: Galutinis vadovas derantis dėl didesnio atlyginimo
Bet kuriuo metu savo sandėliuke turėsiu bent šešis svarbiausius jūros dumblius: kombu, wakame, nori, hijiki, kraštas ir vienas. Papildomi taškai, jei galiu gauti raudonos spalvos tosaka jūros dumblių.
Jūros dumbliai yra maistas, kurį su malonumu valgysiu visą gyvenimą. Štai kodėl:
1. Tai be rūpesčių ingredientas
Kai 1994 m. pirmą kartą persikėliau į JAV, pavyzdžiui, tofu ir matcha, jūros dumblių buvo sunku gauti. Mūsų bagažas buvo pripildytas džiovintų kombu arba wakame kai tik grįždavome iš apsilankymo Japonijoje. Dabar viską, ko man reikia, galiu rasti vietiniame Azijos turguje ar net „Whole Foods“.
Jūros dumblius patogu ir lengva pridėti prie daugybės kasdienių patiekalų. Dauguma jų yra stabilūs, dažnai reikalauja mažai paruošimo arba visai nereikia.
Man tereikia jį mirkyti apie 10 minučių, nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, suvynioti (pvz., rankomis susuktam sušiui) arba pabarstyti dribsniais. Jis turi skanų umami skonį ir pagerina kitus ingredientus, kurių nereikia pridėti. papildomos druskos, saldiklio ar riebalų.
2. Jame gausu maistinių medžiagų
Nors augalas skiriasi priklausomai nuo jūros dumblių rūšies, buvo nustatyta, kad augale yra daug tirpių ir netirpių skaidulų, kurios gali padėti virškinti, kontroliuoti svorį ir bendrą žarnyno sveikatą.
Jūros dumbliai turi geležies, jodo, kalio, kalcio, magnio ir polifenolių – natūraliai augaluose esančių junginių, kurie gali padėti kovoti su uždegimais ir ligomis bei kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Jame yra visos 9 aminorūgštys ir Omega-3 riebalų rūgštys. Pastarasis ypač padeda pagerinti židinio sveikatą ir ląstelių augimą. Jūros dumbliai yra dar vienas augalinių baltymų šaltinis.
3. Tai nekenksminga aplinkai
Jūros dumbliai yra gana tvarūs. Jai augti reikia mažai arba visai nenaudojama žemės, degalų ar pesticidų, jis natūraliai aptinkamas vandenynuose ir gali padėti sumažinti anglies dvideginio išmetimą.
Tai puikiai tinka gaminant veganiškus ir košerinius saugius patiekalus mano šeimai ir draugams. Pavyzdžiui, jei gamindamas maistą noriu pakeisti želatiną, naudosiu kraštas jūros dumblių, su kuriais galėsite pasigaminti pikantiškų ir saldžių veganiškų želė azuki (raudonųjų pupelių) pasta, citrusiniai vaisiai, moliūgas, edamamas ir agurkas.
4. Aš naudoju jį beveik visur
Aš gaminu savo firminę sveiką miso sriubą dashi sultinys, džiovinti šitake grybai, tofu, sezoninės daržovės, kombu ir wakame jūros dumblių.
Hijiki ir viela jūros dumbliai yra pagrindiniai mano ingredientai ohitashi (garuose troškintų daržovių salotos). Kai verdu sausus makaronus, visada pridėsiu wakame arba hijiki pabaigoje, kol nusausinu puodą.
Mano įprasti pusryčiai yra jūros dumbliais apvynioti kelių grūdų ryžiai, natto (fermentuotos sojos pupelės), neišeik (marinuotos daržovės) užpilkite nori jūros dumblių dribsniai. Kiekvieną kartą garsiai sakau:Oishi, arigato“, o tai reiškia: „Labai skanu, labai ačiū!“ Taip patirtis tampa dar turtingesnė.
Negaliu pasakyti, kiek ryžių rutuliukų kombu ir nori Aš gaminau savo sūnui ir jo teniso komandos draugams, kai jis augo. Vienas iš mano firminių patiekalų mano šeimai ir bendruomenei yra agurkas, wakame ir tosaka salotos su miso acto padažu ir natto ant viršaus.
Valgydama jūros dumblius jaučiuosi sveikesnė ir nukeliauju į vandenyno prieglobstį. Štai kodėl aš mėgstu jį valgyti kasdien.
Michiko TomiokaMBA, RDN, yra sertifikuota mitybos specialistė ir ilgaamžiškumo ekspertė. Gimusi ir užaugusi Naroje, Japonijoje, jos požiūris orientuotas į augalinę mitybą. Ji dirbo mitybos pareigas medžiagų atkūrimo centruose, užsakomųjų paslaugų mokyklose ir maisto bankuose. Sekite ją Instagram @michian_rd.
Norite užsidirbti daugiau pinigų darbe? Dalyvaukite naujuose CNBC internetiniuose kursuose Kaip susitarti dėl didesnio atlyginimo. Patyrę instruktoriai išmokys jus įgūdžių, kurių reikia norint gauti didesnį atlyginimą, įskaitant tai, kaip pasiruošti ir sustiprinti pasitikėjimą, ką daryti ir sakyti bei kaip parengti priešinį pasiūlymą. Prisiregistruokite šiandien ir naudokite kupono kodą EARLYBIRD, kad iki 2024 m. lapkričio 26 d. gautumėte įvadinę 50 % nuolaidą.